Доставка и плащане

При поръчка на стока имате възможност да изберете един от следните начини на плащане:

– с наложен платeж при доставка от куриерска фирма : Еконт или Спиди
– по банков на посочената в сайта банкова сметка
• При наложен платеж –  крайната цена на поръчката се заплаща в брой при получаване на стоката на служител на куриерската фирма. Като крайната цена се формира от – стойността на поръчката + прибавяне на такса от % върху общата цена, която се дължи за услугата наложен платеж и застраховка + стойността на доставката. Куриерът издава документ за заплатената сума и при подписване на придружителните документи, доставката се счита за извършена и поръчката изпълнена без забележки.

При плащане по банков път се превежда сумата, посочена в поръчката на Клиента по следната банкова сметка:
Получател : Ковачев комерс ЕООД
Банка : Райфайзен банк
Банков код BIC : UNCRBGSF
Сметка IBAN : BG77RZBB91551013177072
Плащането се извършва след обаждане на служител на Ковачев комерс ЕООД и потвърждаване на наличността на заявените от Вас продукти. В основание на плащането се записва номера на поръчката /или на издадената от нас проформа фактура/ изпратена на посоченият от клиента e-mail и датата на полученото потвърждение на поръчката.
Доставки

·         Доставките на поръчаните стоки се извършват от куриерска фирма – Еконт или Спиди на адреса, посочен във Вашата поръчка. Минималната стойност на поръчка е 7.00 лв.

·         Цената на доставката е за сметка на купувача.

·         При доставка, клиентът е длъжен да отвори пратката и да провери дали е запазена нейната цялост. В ПРИСЪСТВИЕТО на куриера. Ако има несъответствия е необходимо е задължително да го обяви на куриера в момента на доставката. В противен случай, стойността на пратката и на доставката остават за сметка на клиента. Ковачев комерс ЕООД не носи отговорност за повредени пратки, които не са обявени в присъствието на куриер. В случай на констатирани увреждания на пратката и опаковката, съвместно с куриера на СПЕДИТОРА, се съставя констативен протокол в два екземпляра по един за всяка от страните, в който се описва вида, състоянието на опаковката и наличното съдържание на пратката. Рекламации следва да се предявяват в момента на получаване на пратката, преди да сте приели пратката от куриера.
·         Доставки не се извършват в почивните дни и официалните празници.


·         Документи, съпътстващи доставката на стоката: фактура и стокова разписка.
·         Срок на доставка – обичайно 2 до 4 работни дни след получаване на поръчката, според местонахождението на купувача, за наличните стоки.
0
    0
    Количка