Как да боядисаме повредени джанти

Rim on light gray background Diamond white No. 167 40-200 μm

Как да боядисаме повредени джанти

Подготовка преди боядисване

Ако има признаци на контакт с бордюри по джантата, първо трябва да премахнете високите части на драскотините с шкурка. Грубото шлайфане може да се извърши с шкурка 200-320 и шпакловка, докато получите задоволителен резултат.

След цялостно почистване трябва да нанесете тънък слой грунд за стомана или за алуминий, за предпочитане върху цялата джанта. След като грундът изсъхне, шлайфайте със зелена абразивна гъба.

Следва грундиране с алуминиев грунд и шлайфане след пълното му изсъхване. Накрая грундирайте и след изсъхване шлайфайте с шкурка 600.

Боядисване

Ако ще използвате хамелеон, диамант или кристал, трябва да приложите черна или тъмносиня основа. В практиката има примери за използване на светло сива основа с последващо боядисване с 4-5 пъти по-висока концентрация на бял диамант, но поради високата стойност на материала това не е масово.

Перлата се смесва със свързващо вещество в съотношение, което е посочено отделно за всеки от тях. По-ниската концентрация означава, че ще бъдат боядисани повече ръце, но шансът за грешки при този начин на боядисване е по-малък.

Само при основните цветове основният цвят е без значение. Те са с ниска цена и поради това се използват в много по-висока концентрация. Тези перли покриват повърхността, когато се нанасят само с две ръце, без никакви следи. Застъпването не оставя следи, но не трябва да се пръска частично, за да не се образуват петна.

След 10-20 минути, в зависимост от температурата на околната среда, трябва да се нанесе защитният лак. Навременното нанасяне на финишното покритие е важно, за да не се пропусне моментът на най-добрата връзка (адхезия) между двата слоя. Обикновено след 24 часа лакът е сух и джантите могат да се използват, но е най-добре да проверите отново какво е казал производителят за пълно изсъхване и втвърдяване.

Още нещо

Магазините за боядисване са достатъчно изобилни и предлагат свързващото вещество и лака, от които се нуждаете, от различни марки и на всякакви цени. Изборът ви ще зависи от вашата информираност и финансовите ви възможности, разбира се. Не бива да обсъждаме този въпрос, но трябва да имаме предвид, че когато използвате перлен прах вие вече сте намалили разходите си поне 2,5-3 пъти и си струва да реализирате проекта си с по-качествени консумативи!

Share this post

Вашият коментар